Argos fietst!

Door Marc Masschelein

Met veel goesting vertrokken we zaterdagvoormiddag om 10u – met drieëntwintig – voor een heel verscheiden en interessante fietsdag. De lichte motregen bij de start kon ons weinig deren, het werd een fijne tocht te samen, niet te koud en niet te warm. Hier heeft de streek ook veel te bieden: kastelen, schaduwrijke bospaden, rustige landwegen, wijde natuur.
We passeerden voorbij de opmerkelijke woning van Kamagurka en we waren even later te gast bij de energieke en vriendelijke 88-jarige kasteelvrouw van kasteel  ‘Lakebos’.  We konden rondkijken en fotograferen in het kasteel, de stallingen en de tuin. Het kasteel is anders niet toegankelijk voor passanten. Het curieuze verhaal van de mysterieuze moorden van Beernem startte hier en speelde zich verder af in de omstreken en de omliggende bossen.  Het verhaal werd beknopt en met veel enthousiasme en met de nodige kwinkslagen ten berde gebracht door Eddy. De bossen, de kastelen, de parken – toen ‘gronden van vermaak’ genoemd – getuigen van een rijk historisch verleden in de streek en de verhalen vertellen veel over de macht en het liederlijke leven van sommige edelen toen.
In ’t Blauwhuis in Wingene was er ruimschoots tijd voor een lekker middagmaal aan een zeer democratische prijs. We konden nog wat langer keuvelen aan tafel onder de parasol omdat enkele regendruppels ons tegenhielden om weer aan te zetten.
Na de middag bezochten we ‘de scheepsput’ in het bos of hoe toendertijd ‘mislopen’ jongeren een opleiding konden volgen voor lichtmatroos – hier te lande op een echte boot in een grote vijver! We stonden ook even stil bij de gebouwen van de bijzondere jeugdzorg, waar nog steeds jongeren vastgehouden worden die zich misdragen hebben.
Tenslotte begaven we ons richting zendmasten, maar niet voordat we nog even halt hielden op het mooie terras van brasserie ‘de radio’ in Ruiselede waar we met onze grote groep zeer welkom waren. Met de geschiedenis van de fameuze zendmasten (vanaf 1926) kregen we een idee hoe de radiotelegraafverbindingen ons met Amerika en de rest van de wereld verbonden.
Een tevreden en welgezinde groep na een ontspannende fietstoer van 40 km.  Een vastberaden en goed voorbereide gids heeft alles in goede banen geleid en gehouden, het kasteelbezoek en het middagmaal geregeld en op enthousiaste wijze ons uitleg gegeven: Eddy, heel erg bedankt hiervoor.